Terug naar school

Onze kinderen gaan straks terug naar school. Enkele gezondheidstips:

Slapen

(bron: Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning)

Tijdens de zomermaanden leven we anders dan tijdens de schoolmaanden. De kinderen blijven al wat langer op, of zijn net terug van een lange reis. Tijd om terug wat regelmaat te brengen in het slaappatroon van uw kinderen. Begin reeds tijdens de laatste week van augustus met op tijd naar bed gaan, bij voorkeur op een vast tijdstip en sta ook op een vast tijdstip op. Het lange zomerslapen is voorbij. Sta op en ontbijt bij voorkeur op een tijdstip dat uw schooltijd benadert.

Hoewel slaap voor iedereen anders is, enkele vuistregels:

  • kinderen tussen 4 en 7 jaar: 10 tot 11 uur slaap
  • kinderen tussen 8 en 11 jaar: 9 tot 10 uur slaap
  • kinderen tussen 12 en 15 jaar: 8 tot 10 uur slaap

Misschien is een hernieuwde slaaphygiëne ook iets voor u?

Veilig naar school

De weg naar school van vandaag de dag een heel avontuur, vaak met gevaarlijke punten. Volg vooraleer de eerste schooldag begint, eens de route die u of uw kind naar school zal nemen en bespreek met uw kinderen waar ze op moeten letten. Ook als u ze brengt met de wagen, loont het de moeite om vooraf eens een kijkje te nemen. Wie weet is er iets veranderd aan de weg, de rijrichting of de weginfrastructuur. Noteer hoe lang u er over doet om op school te geraken. Het zal u helpen om stress op die eerste dag te vermijden.

Eten en drinken

U weet ondertussen dat gezonde voeding essentieel voor uw kinderen, zeker als ze hele dag geconcentreerd op school aan de slag zijn. Te vermijden zijn suikerhoudende dranken, snoep en chocolade (dat laatste omdat het ook een viese boel wordt op de bank). Voor wie nog wat inspiratie zoekt voor wat in de brooddoos kan, tonen we u dit filmpje met brooddozen uit de hele wereld: